Apple haastettiin oikeuteen valheellisten ilmastoväittämien vuoksi: yritykset – edelläkävijän paikka on nyt auki

Ylen eilen julkaisemassa artikkelissa kommentoin yritysten valheellisia hiilineutraaliusväittämiä ja niiden ympärillä kiristyvää sääntelyä. Jutussa mainittu Applea vastaan nostettu tuore oikeuskanne harhaanjohtavien ympäristöväittämien käytöstä älykellojen markkinoinnissa osoittaa, että kumoutumisväittämät todella ovat välähdys menneisyydestä – kuten heille sanoimme jo vuonna 2023, kun kyseiset kellomallit lanseerattiin.

Helmikuun 2025 lopulla Apple joutui Yhdysvalloissa kuluttajien nostaman kanteen kohteeksi, jossa yhtiötä syytettiin harhaanjohtavista ympäristöväittämistä Apple Watch -kellojen markkinoinnissa. Reutersissa uutisoidun kanteen mukaan Apple Watch Series 9, SE ja Ultra 2 -mallien ”hiilineutraali” -väittämät olivat harhaanjohtavia, ja kuluttajat olisivat jättäneet ostamatta kyseiset tuotteet tai maksaneet niistä vähemmän, jos olisivat tienneet väittämien paikkansapitävyydestä. Kanteessa kyseenalaistettiin todelliset päästövähennykset yhtiön käyttämissä hiilinieluhankkeissa, jotka sijaitsivat alueilla, joiden väitettiin olleen suojeltuja tai metsien peittämiä jo ennen projektien alkua.

Mitä me sanoimme. 

Kun kyseisiä kellomalleja julkaistiin vuonna 2023, EU:ssa oli jo valmistelussa kuluttajansuojadirektiivi harhaanjohtavien ilmastoväittämien kieltämiseksi. Financial Times uutisoi eurooppalaisten kuluttajansuojajärjestöjen ja ilmastotoimijoiden, myös meidän, kritiikistä Applen hiilineutraalius-väittämiä kohtaan lokakuussa 2023 (juttu vain tilaajille). Ihmettelin silloin Euroopan markkinan ylenkatsomista teknologiajätin suunnalta myös blogissamme “Apple’s ”Carbon Neutral” Claim: A Step Backwards?”

Täkäläiset mielipiteet saati lainsäädännön muutokset eivät tainneet kantautua valtameren yli, kotimarkkinassa kaikki kun oli hyvin. Kunnes sitten. Amerikassa kaikki on isompaa, niin lienee myös oppirahat tällä kertaa.

Tapaus osoittaa, että murros valheellisista kumoutumisväittämistä kohti yritysten aitoa vastuunkantoa ja kontribuutiota on todella alkanut.

Selkeän lievennyshierakian puute (vältä, vähennä, sitten krediitit), kaksoislaskennan ongelmat ja ilmastoyksiköiden heikko laatu ovat vieneet uskottavuuden kumoutumisväittämiltä ja kuluttajat tulevat vaatimaan yhä läpinäkyvämpiä tekoja yritysten vastuullisviestin taakse.

Markkinointiväittämää ei voi enää ostaa, vaan yritysten on näytettävä aitoa vastuunkantoa. Mikään liiketoiminta ei ole päästötöntä, eikä hiilikrediittien ostamisella voida kumota ympäristölle ja ilmastolle aiheutettua haittaa.

Onneksi parempiakin tapoja on. Compensate-säätiö ajaa aktiivisesti muutosta kohti läpinäkyvämpiä ilmastotekoja. Yhdessä Carbon Market Watchin kanssa edistämme Beyond Value Chain Mitigation -mallin (arvoketjun ulkopuoliset ilmastotoimet) käyttöönottoa – lue lisää kannanotostamme. 

Mitä sitten saa sanoa?

Paljonkin. Kun vastuullistyön perusta on kunnossa, siitä kertominenkin on helppoa. Näitä viittä teesiä noudattamalla olet jo pitkällä:

01 Ole rehellinen – kerro kaikki oleellinen.
02 Älä liioittele – kerro myös keskeneräisyydestä.
03 Todista – tarjoa todisteita väittämillesi.
04 Ole avoin – tarjoa mahdollisuus lukea lisää.
05 Kuuntele – ota kritiikki vastaan rakentavasti.

Yritykset voivat nyt päättää, pysyvätkö ne Applen valitsemalla tiellä vai siirtyvätkö ne aitoon vastuunkantoon ja ilmastoväittämiin, jotka kestävät lähempääkin tarkastelua.

Hyvä uutinen on, että edelläkävijän paikkoja on nyt jaossa.

Kirjoittaja

Niklas Kaskeala

Hallituksen puheenjohtaja

Compensate-säätiö
niklas@compensate.com

Kansikuva: Joni Kuusisto / Unsplash
Niklaksen kuva: Antti Verkasalo