Luonnonarvomarkkina on kehittymässä, mutta valtion tarjoaman ympäristötuen avulla voit ansaita metsäsi monimuotoisimmilla alueilla jo nyt. Ympäristötukihakemusten määrä on romahtanut Metsäkeskuksen lopettaessa metsänomistajien avustamisen ja tukea jää jakamatta vuosittain. Järjestelmäongelmien vuoksi tämän vuoden 12 miljoonan euron budjetista valtaosa on maksamatta, mutta se on tulossa jakoon vuoden 2025 aikana.
Metsänomistaja voi hakea tukea myös itse, mutta helpointa on hoitaa se yhdessä oikean metsäalan ammattilaisen kanssa – etenkin, kun myös valmistelusta syntyneet kulut voidaan korvata osana ympäristötukea. Tunnista metsäsi monimuotoisimmat alueet Metsän arvo -palvelun avulla ja lue alta, miten hakemuksen kanssa kannattaa edetä.
Hae ympäristötukea ammattilaisen kanssa
Ota yhteyttä Lusto Metsävarainhoidon ammattilaisiin, jotka auttavat sinua löytämään lähimmän ympäristötukihakemuksia valmistelevan palveluntarjoajan.
Lusto Metsävarainhoito
+358 40 723 2852
info@metsavarainhoito.fi
Voit myös kysyä paikalliselta metsäalan palveluntarjoajalta apua ympäristötuen hakemiseen.
Mikä on ympäristötuki?
Ympäristötuki on valtion taloudellinen tuki niille metsänomistajille, jotka haluavat edistää luonnon monimuotoisuutta, hiilensidontaa ja ekologista kestävyyttä metsänhoidossaan.
Ympäristötukisopimus tehdään kerralla 10 vuodeksi metsänomistajan ja Metsäkeskuksen välille. Tuen myöntää Metsäkeskus ja se edellyttää, että:
- Metsänomistaja sitoutuu säilyttämään kohteen monimuotoisuuden ja jättämään sen metsätaloudellisten toimenpiteiden ulkopuolelle.
- Metsänhoidossa huomioidaan metsän monimuotoisuuden ylläpitäminen, luonnonhoito ja metsien muu kuin puuntuotannollinen käyttö laajemmin kuin metsälaki velvoittaa. Toimenpiteistä sovitaan erikseen sopimuksen yhteydessä.
Paljonko ympäristötukea maksetaan?
Ympäristötuki koostuu perus-, hakkuuarvo- sekä kannustinkorvauksesta. Lisäksi tuella voidaan korvata hakemuksen valmistelua, kohteen hoitosuunnitelman laatimista ja esimerkiksi ennallistamisen toteuttamista ulkopuolisella ammattilaisella.
- Peruskorvaus on maakuntapohjaisesti määritellyn alueen puutavaran keskikantohinta kerrottuna kahdella ja kohteen pinta-alalla.
- Hakkuuarvokorvaus on vähäisen haitan ylittävä osa tukikohteen puuston hakkuuarvosta.
- Kannustinkorvaus on vuodesta 2024 lähtien runsaspuustoisille kohteille maksettava lisäkorvaus, joka edellyttää, että kyseisellä kuviolla on 20 kuutiometriä kuollutta puuta hehtaaria kohden ja yhteensä vähintään 10 kuutiometriä.
Tutustu esimerkkilaskelmaan Metso-ohjelman sivuilla. Tuki on metsänomistajalle veronalaista pääomatuloa.
Millaisiin metsiin ympäristötukea on mahdollista saada?
Luonnontilainen puusto ja lahopuu kertovat luonnon arvosta. Luonnontilaiset vesistöt ovat myös tärkeitä elinympäristöjä monille lajeille. Ympäristötukisopimuksella rahoitettavat kohteet ovat yleensä puustoisia, metsälain 10 §:ssä mainittuja erityisen tärkeitä elinympäristöjä. Ympäristötukisopimuksia tehdään usein pienvesistöjen lähialueille, korpiin, lehtoihin sekä merkittäviin runsaslahopuisiin kangasmetsiin. Rajauksista pyritään tekemään ekologisesti yhtenäisiä kokonaisuuksia.
Kohteen arvoa nostaa lisäksi:
- Sijainti lähellä metsälakikohdetta tai suojelualuetta
- Alueella esiintyvä suojeltava laji
Rahoitettaville kohteille ei ole määritelty minimipinta-alaa, mutta tuki voidaan myöntää vain, jos myönnettävä määrä on vähintään 500 euroa. Tukea myönnetään vain yksityisille metsänomistajille ja vain sellaisille alueille, joilla metsälaki on voimassa. Ympäristötukea ei voi saada, jos samalle alueelle on myönnetty luonnonsuojelulain mukaista tukea viimeisen viiden vuoden aikana.
Ilmaisen Metsän arvo -palvelun avulla voit tunnistaa oman metsäsi luonnonarvoiltaan rikkaimmat alueet.
Palvelussa etenkin neljän ja viiden tähden metsiksi luokitelluilla kohteilla kannattaa selvittää mahdollisuus ympäristötukeen, mutta myös alhaisemman tähtiluokituksen metsillä ympäristötuen ehdot voivat täyttyä. Selvitä mahdollisuus yhdessä metsäammattilaisen kanssa.
Ympäristötuen hakeminen
Ympäristötukihakemuksen tekeminen vaatii asiantuntemusta metsän elinympäristön, luonnonarvojen ja puustotietojen määrittämisestä. Voit pyytää metsäalan ammattilaista tekemään ympäristötukihakemuksen puolestasi, jolloin valmistelun kustannukset ammattilaiselle maksaa Metsäkeskus. Voit tehdä tukihakemuksen myös itse. Metsäkeskus ei enää avusta metsänomistajia ympäristötukihakemusten tekemisessä, mutta perehdyttää tarvittaessa palveluntarjoajia hakemuksen laatimiseen.
Huomaa, että ympäristötukisopimuksen valmistelun maksaa Metsäkeskus, kun hankit sopimuksen valmistelun metsäalan ammattilaiselta.
Hae ympäristötukea ammattilaisen kanssa
Ota yhteyttä Lusto Metsävarainhoidon ammattilaisiin, jotka auttavat sinua löytämään lähimmän ympäristötukihakemuksia valmistelevan palveluntarjoajan.
Lusto Metsävarainhoito
+358 40 723 2852
info@metsavarainhoito.fi
Voit myös kysyä paikalliselta metsäalan palveluntarjoajalta apua ympäristötuen hakemiseen.
ympäristötuen hakeminen itse
Voit myös hakea ympäristötukea itse Metsäkeskuksen ohjeilla. Huomaa, että tällöin et voi saada valmisteluun tukea.
Hyödyllisiä linkkejä:
Kansikuva: Aaron Blanco Tejedor / Unsplash